Nazywa się Peter Vad Godtberg Jensen, a
większość osób zna go jako The Master Of Hoppets. To popularny vloger na YouTube, w
którym Peter opisał już 1250 piw. Większość z nich to perełki o, których
większość piwoszy może tylko pomarzyć. Ja oglądam jego vloga chyba już od 3
lat, a kontakt załapaliśmy rok temu. Opowiedziałem Peterowi co teraz dzieje się
w Polsce, był bardzo zaskoczony faktem, iż ruch piwowarstwa rzemieślniczego
dotarł też do nas. Zapraszam do
oglądania jego kanału na YT, a poniżej znajdziecie, krótki wywiad z
ekscentrycznym Duńczykiem.
[Piwoman Łukasz]: Kiedy wpadłeś na pomysł
utworzenia piwnego vloga na YT?
[The Master Of Hoppets]: Wpadłem na ten
pomysł na przełomie roku 2008 i 2009. Nie obchodziło mnie szukanie i czytanie
recenzji piwnych w formie tekstowej, więc zacząłem ich szukać na YT. Po
stwierdzeniu, że niewielka ilość osób robi takie recenzje, powiedziałem sobie,
że i ja spróbuję. Miałem kilka recenzji
nagranych moim starym telefonem komórkowym, ale były straszne. Postanowiłem nie
publikować ich, ponieważ uważałem, że są tak słabe. W grudniu 2009 roku
postanowiłem spróbować ponownie, używając kamery mojej siostry. Dostałem piwny
kalendarz adwentowy, który zacząłem opisywać, a ludziom podobało się to. Od
tego czasu robię to cały czas. Tak naprawdę piwem zacząłem interesować się w
szkole średniej, gdy miałem 17 lat. Mój tata pozwolił mi spróbować kilku
gatunków piwa, które były nawet smaczne w porównaniu do tego co piłem wtedy. W
szczególności pamiętam piwo Badger Golden Champion, które z technicznego punktu
widzenia było moim pierwszym piwem rzemieślniczym jakie piłem, i zakochałem się
w nim. Próbowałem to piwo ostatnio, wciąż jest smaczne, ale powiedzmy, że moje
kubki smakowe mocno ewoluowały od tego czasu.
[PŁ]: Co myślisz na temat piwnej rewolucji, i
czy wiesz co teraz dzieje się pod tym kątem w Polsce?
[TMOH]: Myślę, że piwna rewolucja jest
niesamowita, i podoba mi się pomysł, że rozprzestrzenia się po całej Europie. Kraje takie jak Włochy, Hiszpania znane z
wyśmienitych win, warzą teraz piwa rzemieślnicze. Nie miałem pojęcia, że w
Polsce są browary rzemieślnicze, ale jest to naprawdę fajne. Zwłaszcza, że kraje bałtycko/słowiańskie znane są tylko z produkcji wysoko
odfermentowanych jasnych Lagerów. Piwo zawsze było napojem dla ludzi , które
wraz z ruchem piwowarstwa rzemieślniczego urosło do większej rangi. Dzięki temu
wielu ludzi zaczęło warzyć piwo w domu, próbować różnych styli piwnych, a nawet
podróżować po całym świecie szukając tej jednej perfekcyjnej pinty . Chyba to
jest to za co lubię najbardziej piwowarstwo rzemieślnicze. Wyśmienite piwo jest
dobre, ale dzielenie się nim z osobami, które myślą tak samo jak my jest
jeszcze lepsze.
[PŁ]: Czy byłeś kiedyś w Polsce?
[TMOH]: Tak byłem! Byłem chyba z moimi rodzicami w 2002 roku,
lub jakoś tak. Odwiedziliśmy Zakopane, Wrocław, głównie południową część Polski.
To była miła wycieczka, wtedy jeszcze nie piłem alkoholu, więc nie zwracałem
uwagi na kulturę picia piwa w Polsce. Jednak ludzie byli bardzo mili, a
jedzenie było pyszne.
[PŁ]: Znasz jakieś polskie piwa?
[TMOH]: Miałem kolegę w szkole średniej,
który był Polakiem, więc często przynosił polskie piwa na imprezy, kiedy bywał
w Polsce odwiedzając swoją rodzinę. Były to głównie piwa z browarów
przemysłowych: Okocim Mocne, Lech i Tyskie. Lecz piłem również piwa, które
oceniałem na moim kanale, takie jak: Okocim Porter, Żywiec Porter i Ciechan Miodowe.
[PŁ]:
Jaki jest Twój ulubiony styl piwny?
[TMOH]: To się cały czas zmienia, lecz na tą
chwilę będzie to Imperial Stout. Nie ma stylu piwnego, którego nie lubię, no
może poza Brown Ale na których mi nie zależy.
[PŁ]: Jakie jest Twoje ulubione piwo lub
piwa?
[TMOH]: Ciężkie pytanie… Zawsze miałem problem, aby wybrać jedną ulubioną
rzecz. Ale piwa, które piłem ostatnio i były bardzo dobre to Cigar City
Hunahpus Aged in Brandy Barrels, Prairie Artisan Ales Bomb!, Goose Island
Bourbon County Stout, Mikkeller Black Fist. Ustalenie, które piwa trafiły by do
mojej pierwszej 5 najlepszych piw, zajęło by dużo czasu. Musiał bym przejrzeć notatki
jeszcze raz spróbować dane piwo, więc poczekam z tym jeszcze jakiś czas.
[PŁ]: Wiem, że jesteś piwowarem domowym.
Jakie piwa lubisz warzyć w domu?
[TMOH]:
Różne, i zazwyczaj warzę z Jacobem (red. przyjaciel Petera z którym często nakręca vlogi o ksywce The
Lord Of Malts) i warzymy zarówno Stouty, Portery, IPA, Pale Ale, Pszeniczne itp.
Naszym ostatnim piwem, był Porter uwarzony z dodatkiem laktozy, leżakowy z
wanilią, ziarnami wanilii i kokosem o nazwie Bounty Bajer.
[PŁ]:
Gdzie kupujesz (poza „beer mail”) swoje fantastyczne piwa?
[TMOH]: Zazwyczaj kupuję piwa w sklepie w,
którym pracuję o nazwie Ølkonsortiet. Kupuję również w lokalnym sklepie
(głównie jest to sklep z winami) o nazwie H.J. Hansen Vinspecialisten. Ilekroć jestem w Kopenhadze lubię odwiedzić Mikkeller
& Friends Bottleshop i Ølbutikken, aby kupić jakieś fantastyczne piwa. Poza
tym, pozyskuje swoje piwa poprzez wymianę z innymi piwowarami.
Już niedługo kolejna rozmowa z osobą, która jest częścią zespołu pewnej gwiazdy. Na pewno go znacie! Jeżeli oglądacie Petera napiszcie, które piwa jakie ocenił byście widzieli w swojej piwniczce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz