foto pochodzi z profilu Pracowni Piwa na FB |
Pierwszy raz
usłyszeliśmy o nich na PBD 1.0 kiedy, to Tomasz Rogaczewski, podczas jednego z
wykładów zapowiedział, że w 2013 r. rusza nowy browar rzemieślniczy.
Swoją
premierę browar miał 7 maja 2013 r. w Pubie Strefa Piwa, a większej rzeszy
piwoszy 10 maja 2013 r. na [Błotnym] Festiwalu Dobrego Piwa we Wrocławiu. Do
tej pory uwarzyli 11 piw. Co u nich słychać po 6 miesiącach od premiery? Udało
nam się skontaktować z Tomkiem, który znalazł czas aby odpowiedzieć na pytania
(a odpowiedzi udzielał po radosnym dniu spędzonym na warzeniu).
Piwomani [P]: Nie będę pytał skąd pomysł na nazwę browaru
oraz jego logo, bo to już zostało powiedziane na blogu blog.kopyra.com, więc
zapytam o piwa. Skąd pomysł na współprace z piwowarami domowymi. Zazwyczaj było
tak, że to w nagrodę piwowar domowy mógł uwarzyć swoje piwo na większą skale.
Wy oraz browar Staromiejski (Jan Olbracht) przełamaliście tą zasadę i
zapraszacie jednych z lepszych piwowarów do uwarzenia własnego piwa.
Tomasz Rogaczewski [TR]: To pomysł, który mieliśmy jeszcze w
czasach gdy budowaliśmy browar. My spełnialiśmy właśnie marzenie, budowaliśmy
browar, teraz już go mamy i warzymy w nim piwa. Ale wiemy, że większość
piwowarów domowych chciałaby uwarzyć coś na większą skalę. Sami w końcu byliśmy
(nadal chcielibyśmy, ale czasu nie ma) piwowarami domowymi. Po prostu chcemy w
jakiś sposób spełniać marzenia innych. Na ten rok chwilowa przerwa ze względu
na modernizację. Z kolejnymi piwowarami zobaczymy się po nowym roku.
[P]: Z tego co wiem, Wasze moce produkcyjne to obecnie 10hl,
2 fermentory i 5 leżaków (jeżeli to nieprawda to mnie poprawcie).
Z informacji umieszczonych na fb napisaliście, że planujecie przebudowę browaru. Czy moglibyście zdradzić rąbka tajemnicy jak ma to wyglądać po przebudowie? (więcej informacji znajduję się na samym końcu wywiadu).
2 fermentory i 5 leżaków (jeżeli to nieprawda to mnie poprawcie).
Z informacji umieszczonych na fb napisaliście, że planujecie przebudowę browaru. Czy moglibyście zdradzić rąbka tajemnicy jak ma to wyglądać po przebudowie? (więcej informacji znajduję się na samym końcu wywiadu).
[TR]: Budynek zostaje ten sam, wypełniamy
go do granic jego możliwości. Będzie nam trudno, bo okazuje się, że będzie
bardzo ciasno. Część zmian ma nam usprawnić proces warzenia, np. wymieniamy
urządzenia, na które nas nie było stać podczas budowy, oraz powiększamy
fermentornie i leżakowanie. By mówić o szczegółach na razie trochę za wcześnie.
W każdym razie pracujemy nad tym by wreszcie warzyć też mocniejsze piwa, oraz zwiększyć
dostępność piw w butelkach.
[P]: Like On Nick,
mimo iż uważam, że jest to przykład poprawnego best bittera został przez Was
zawieszony, obecnie poinformowaliście, że powróci lekko zmodyfikowany. Skąd
taka decyzja i Co miało na to wpływ?
[TR]: Like on neck, był pierwszym naszym
piwem, które uśmierciliśmy :( Niestety na polskiej scenie jeszcze nie było
miejsca na tak lekkie piwa. Mimo wielkiej sympatii do niego,
zaprojektowaliśmy je na nowo, zostawiając lekkość, ale dodaliśmy więcej
goryczki, oraz w aromacie pojawi się chmiel Casdade. Takie piwa pijaliśmy
podczas naszych wyjazdów do Anglii. Na wyspach mimo konserwatyzmu właśnie w
taką stronę obecnie ewoluują bittery, są mniej treściwe, mniej słodkie, bardziej
wytrawne, a i często pojawia się lekki aromat chmieli amerykańskich. Chcieliśmy
się z nim zmierzyć ponowie. Jaki będzie odbiór? Dowiemy się lada moment,
piwo już wyjechało do pubów.
[P]: Przyszły rok to nowe wyzwania, a koniec roku to czas
podsumowań i planowania. Czy moglibyście zdradzić, które piwa będą przez Was powtarzane
i ile premierowych macie w planach?
[TR]: Obecnie w stałej ofercie mamy 5 Piw. Hey
Now, Dwa Smoki, Crack, Cent US, Plan T., do tej listy dołączy 6 Joseph's
Street. Co do nowości, w tym roku, jak nic nas nie powstrzyma jeszcze dwa nowe
piwa. W przyszłym roku? Oj to tak odległy czas, że nie potrafię odpowiedzieć na to
pytanie. Jedna odpowiedź będzie prawdziwa: na pewno będą nowości. Po pierwsze
chcemy dalej kontynuować współpracę z piwowarami domowymi, po drugie na chwile
obecną mamy zaplanowany bardzo dla nas ważny projekt na luty i marzec kiedy to pojawi
się seria bardzo ciekawych piw. Piwa te będą wykonane na specjalną okazję, dla
specjalnych miejsc. Szczegóły pewnie pojawią się już wkrótce.
[P]: Wracając jeszcze
do tematu przebudowy i nowych piw. Zapowiedzieliście jeszcze dwa piwa do końca
roku. Premiera jednego z nich ma odbyć się jeszcze w tym miesiącu, a drugiego
przed świętami. Czy moglibyście zdradzić, w jakim stylu zostały uwarzone?
[TR]: To chwilowa tajemnica, nie chcemy
rozbudzać nadziei, ponieważ bardzo dużo zależy od 2 urzędów, które właśnie
legalizują nam nowe urządzenia. Jeżeli zdąża, a my nadal będziemy mieć
wystarczającą ilość czasu by piwa się pojawiły w okolicach świąt i sylwestra,
na pewno je wtedy zrobimy.
[P]: Podaliście
również informacje, że planujecie zwiększenie butelkowania swoich piw, skąd
taka decyzja?
[TR]: Ilość próśb przerasta nasze
najśmielsze marzenia. Obecnie wąskim gardłem jest u nas sam proces
butelkowania, nad którym pracujemy by go usprawnić i by zajmował mniej czasu.
[P]: Czy będziecie
startować w konkursie World Beer Cup? Do 19 listopada 2013 r. trzeba zgłosić
swoje piwa. Więc jakie zgłosiliście?
[TR]: Potwierdzamy nasze uczestnictwo. Na
pewno pojedzie Hey Now w piwach pszenicznych i 6 Joseph's Street, który
wystartuje w piwach żytnich. Informację o 2 pozostałych podamy niebawem.
[P]: Zakupiliście
beczki, ostatnio mieliście przeprowadzić testy na szczelność. Jak wypadły?
[TR]: Z beczkami jest więcej pracy niż się
spodziewaliśmy, nadal nad nimi pracujemy. Pewne jest ze będą stały puste do
momentu w którym nie pojawią się nowe leżaki, przy obecnych mocach
produkcyjnych nie mamy tyle piwa by starczyło go na takie eksperymenty.
[P]: I na koniec pytanie, co sobie chcielibyście życzyć na
nowy rok.
[TR]: Byśmy za rok mogli udzielić takiego
wywiadu, w którym będziemy opowiadać o kolejnych etapach rozwoju browaru i oby
ten proces nie ustawał.
[P]: Serdecznie dziękujemy za odpowiedzi i życzymy dalszych sukcesów i dalszego
rozwoju. Powodzenia.
Z ostatniej chwili!!! Pracownia Piwa się rozrasta. Tomek poinformował nas, że został zamówiony nowy sprzęt: dodatkowy fermentor
i 5 leżaków!!! Sprzęt ma dotrzeć jeszcze w tym roku.
Z ostatniej chwili!!! Pracownia Piwa się rozrasta. Tomek poinformował nas, że został zamówiony nowy sprzęt: dodatkowy fermentor
i 5 leżaków!!! Sprzęt ma dotrzeć jeszcze w tym roku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz