sobota, 12 stycznia 2013

Weizen/Minibrowar Kowal

Minibrowar Kowal to browar restauracyjny, który powstał w 2008 roku i warzy piwo niezależnie od spółki Van Pur. W Kowalu zainstalowana jest instalacja browarnicza  Kaspara Schulza o wydajności ponad 1000 hektolitrów piwa rocznie. Browar świetnie wkomponował się w życie Koszalina, można spędzić tam miło czas, dobrze zjeść oraz się pobawić. Świetnym przykładem jest wesele Piwomana Tomasza, które odbyło się w Kowalu i wspominam je w samych superlatywach. 

Jedynym jak dla mnie minusem Kowala jest to iż warzy tylko piwo z kanonu piw restauracyjnych: jasne, ciemne, pszeniczne oraz miodowe. Może kiedyś ktoś pokusi się o uwarzenie czegoś innego jak np w Brovarnii Gdańsk. Ostatnio wizytę w Kowalu zaliczyli Panowie z Artezana, sprawdzając nalewarkę do butelek. Każde piwo w Kowalu jest niepasteryzowane oraz niefiltrowane. Weizen to piwo, której w butli najrzadziej gości w lodówkach browaru. Mi akurat udało się natrafić na świeżą partię i po długim dniu buszowania po sklepach, zasiadłem do degustacji. Piana Weizena jest mało ubita, pęcherzyki duże, dość szybko opada, lecz oblepia szkło. Zapach to nuty bananowe, goździki, lekka pszenica oraz cytrusy. W smaku od razu chlebowość, banany, goździki. Wielkim plusem tego piwa jest fakt iż jest bardzo mętne. Brak filtracji oraz pasteryzacji robi swoje. W posmaku chlebowość trochę bierze górę nad innymi smakami i to trochę mi się nie podoba. Jak będziecie w Koszalinie polecam to miejsce odwiedzić. I na koniec mała rada dla dwóch piwowarów Kowala Piotra Klimczaka i Mikołaja Kowalczyka, Panowie poeksperymentujcie trochę :)
Ocena:
opakowanie 4/5
piana 2/3
zapach 4/5
smak 27/37
Ocena ogólna 37/50pkt (no Panowie brawo)

Minibrowar Kowal www.minibrowarkoszalin.pl
IBU ??
ABV  4,6%


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz