poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Cydr - czyli co to jest i jak się go robi


Jak to mówią, trzeba urozmaicić sobie życie :)
Od dłuższego czasu zabierałem się za ten temat, ale zacznijmy od początku, czyli od czego się zaczęło.

Pewnego pięknego dnia, kiedy zbiory z działki zaczęły zajmować mi cały balkon oraz w związku z brakiem czasu na warzenie piwa postanowiłem zrobić napój alkoholowy, który w upalne dni będzie sprawdzać się idealnie, mianowicie chodzi o cydr.

Co to jest ten Cydr? Cydr, inaczej zwany jabłecznik to napój alkoholowy otrzymywany z przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek (bez dodatku cukru). Zawartość alkoholu w cydrze waha się od 2-7%. Cydr dobrze gasi pragnienie, odznacza się świeżym i orzeźwiającym smakiem jabłek. Wytwarzany jest w sposób zbliżony do produkcji piwa, techniką górnej fermentacji. Dla piwoszy jest piwem jabłkowym, a zwolennicy wina określają go jako lekkie, stołowe wino jabłkowe.

Co nam będzie potrzebne do zrobienia cydru? 
1. Oczywiście podstawowy produkt, to jabłka, dużo jabłek. I tak:
- jabłka słodkie, są bogate w cukry, więc będą miały odpowiedzialność za alkohol.
- jabłka kwaśne nadają cydrowi świeżą i kwaskową nutę.
- jabłka dzikie mogą być gorzkie lub słodko-gorzkie, są
odpowiedzialne za smak i aromat cydru.
Jabłka można zastąpić sokiem jabłkowym z kartonu. Są też dostępne cider-kity.
2. Drugi, ważny składnik, bez którego nie powstałby cydr, to drożdże aktywne. Mogą być typowe do cydru, mogą też być drożdże do piwa lub wina.
3. Pożywka dla drożdży.
4. Balon szklany lub fermentor. W końcu gdzieś ta fermentacja musi się odbyć.

Jak już wiemy, co to jest ten cydr i co nam będzie potrzebne teraz czas na sposób realizacji.
Tylko od Twojej wyobraźni zależy jaki cydr zrobisz z jakimi dodatkami i na jakich drożdżach. Ja swoją przygodę zacząłem od dwóch warek cydru, które opisze poniżej.  
Pierwsze, co należy zrobić, to przygotować sok. Jak do tego się zabrać? Otóż pomocna jest sokowirówka, bądź jak ktoś bogatszy prasa do wyciskania owoców, albo jak ktoś jest rzemieślnikiem z krwi i kości prasa do wyciskania owoców, którą zrobiło się samodzielnie.
Oczywiście owoce najpierw trzeba umyć
Sok otrzymany z sokowirówki zawiera dużą ilość drobnych cząstek owoców, które tworzą na powierzchni gęstą pianę. Dlatego powinno się go przefiltrować lub zlać spod kożucha (ja dla testów zostawiłem kożuch dla jednej z warek, ale o tym poniżej).
 
Sokowirówka w akcji
Kolejny krok to fermentacja. Sok wlewamy do szklanego balonu lub fermentora. Dodajemy pożywkę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i uwodnione drożdże.
Przygotowujemy drodże. Po lewej drożdże winne, po prawej piwne wb-06
Balon zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną, a fermentor pokrywką z rurką fermentacyjną. Fermentacja powinna przebiegać w temperaturze 18-24˚C. Po około 3-7 dniach cydr jest gotowy do rozlewania. Ja, tak jak w przypadku piwa, zlałem cydr na fermentację cichą, aby bardziej wyklarować napój.
 
górny 10 litrów soku + pożywka dla drożdży + drożdże piwowarskie wb-06
dolny 10 litrów soku z pulpą + pożywka dla drożdży z witaminami z grupy B + 4 litry wody + drożdże winne
A co po fermentacji? Oczywiście butelkowanie, no gdzieś musimy nagazować nasz cydr. I tak gotowy cydr rozlewamy do czystych butelek (po piwie lub szampanie). Do każdej butelki dodajemy cukru – nie więcej niż 4g /0,5l . Nie wolno dodawać zbyt wiele cukru do butelek, ponieważ może to doprowadzić do nadmiernego nagazowania i rozerwania butelki.

Jeszcze taka uwaga. Jeżeli uznamy, że cydr nie jest zbyt słodki możemy dodać słodziki, np. stewia. Napełnione butelki pozostawiamy w temperaturze pokojowej na kilka dni, a następnie chowamy w piwniczce (albo w chłodniejsze miejsce (5-10˚C), jak nie mamy takiego miejsca zostawiamy w domu, szybciej cydr dojrzeje :) Po 2-3 tygodniach cydr jest gotowy do spożycia.
Po lewej stronie cydr na drożdżach winnych
Po prawej stronie cydr na drożdżach piwnych
Smacznego
:)

5 komentarzy:

  1. Witam. A jaka różnica jest w cydrze, z którego soku jabłkowego zebrałeś resztki z jabłek podczas przepuszczenia przez sokowirówke a tego, w którym te resztki zostawiłeś i pytanie ile na cichej dni siedział cydr? Dzięki za odpowiedź:) pozdrawiam Protaz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Różnica jest widoczna gołym okiem - w kolorze. W smaku delikatniejszy był ten na drożdżach winnych :) Czysty sok był na drożdżach piwnych, a do winnych sok z pulpą + pożywka dla drożdży z witaminami z grupy B + 4 litry wody.
      Na cichej miałem 5 dni.
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Jaki w smaku był ten cydr na wb06 bo sam mam zamiar spróbować i nie wiem czy warto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na wb06 cydr był bardziej jabłkowy, tzn. aromat i smak był bardziej wyrazisty niż na winnych, bardziej wytrawny (goździk), zero banana. Mam gdzieś ostatnią butelkę na piwnych, to zobaczę jeszcze co tam jest.

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń