Jak to mówią, trzeba urozmaicić sobie życie :)
Od dłuższego czasu zabierałem się za ten temat, ale
zacznijmy od początku, czyli od czego się zaczęło.
Pewnego pięknego dnia, kiedy zbiory z działki zaczęły
zajmować mi cały balkon oraz w związku z brakiem czasu na warzenie piwa
postanowiłem zrobić napój alkoholowy, który w upalne dni będzie sprawdzać się
idealnie, mianowicie chodzi o cydr.
Co to jest ten Cydr? Cydr, inaczej zwany jabłecznik to napój
alkoholowy otrzymywany z przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek (bez
dodatku cukru). Zawartość alkoholu w cydrze waha się od 2-7%. Cydr dobrze gasi
pragnienie, odznacza się świeżym i orzeźwiającym smakiem jabłek. Wytwarzany
jest w sposób zbliżony do produkcji piwa, techniką górnej fermentacji. Dla
piwoszy jest piwem jabłkowym, a zwolennicy wina określają go jako lekkie,
stołowe wino jabłkowe.
Co nam będzie potrzebne do zrobienia cydru?
1. Oczywiście podstawowy produkt, to jabłka, dużo jabłek. I tak:
- jabłka słodkie, są bogate w cukry, więc będą miały odpowiedzialność za alkohol.
- jabłka kwaśne nadają cydrowi świeżą i kwaskową nutę.
- jabłka dzikie mogą być gorzkie lub słodko-gorzkie, są
odpowiedzialne za smak i aromat cydru.
Jabłka można zastąpić sokiem jabłkowym z kartonu. Są też dostępne cider-kity.
2. Drugi, ważny składnik, bez
którego nie powstałby cydr, to drożdże aktywne. Mogą być typowe do cydru, mogą
też być drożdże do piwa lub wina.
3. Pożywka dla drożdży.
4. Balon szklany lub fermentor. W
końcu gdzieś ta fermentacja musi się odbyć.
Jak już wiemy, co to jest ten cydr
i co nam będzie potrzebne teraz czas na sposób realizacji.
Tylko od Twojej wyobraźni zależy jaki cydr zrobisz z jakimi dodatkami i na jakich drożdżach. Ja swoją przygodę zacząłem od dwóch warek cydru, które opisze poniżej.
Pierwsze, co należy zrobić, to przygotować sok. Jak do tego się zabrać? Otóż pomocna jest sokowirówka, bądź jak ktoś bogatszy prasa do wyciskania owoców, albo jak ktoś jest rzemieślnikiem z krwi i kości prasa do wyciskania owoców, którą zrobiło się samodzielnie.
Sok
otrzymany z sokowirówki zawiera dużą ilość drobnych cząstek owoców, które
tworzą na powierzchni gęstą pianę. Dlatego powinno się go przefiltrować lub
zlać spod kożucha (ja dla testów zostawiłem kożuch dla jednej z warek, ale o
tym poniżej).
Tylko od Twojej wyobraźni zależy jaki cydr zrobisz z jakimi dodatkami i na jakich drożdżach. Ja swoją przygodę zacząłem od dwóch warek cydru, które opisze poniżej.
Pierwsze, co należy zrobić, to przygotować sok. Jak do tego się zabrać? Otóż pomocna jest sokowirówka, bądź jak ktoś bogatszy prasa do wyciskania owoców, albo jak ktoś jest rzemieślnikiem z krwi i kości prasa do wyciskania owoców, którą zrobiło się samodzielnie.
Oczywiście owoce najpierw trzeba umyć |
Kolejny krok to fermentacja. Sok
wlewamy do szklanego balonu lub fermentora. Dodajemy pożywkę rozpuszczoną w
niewielkiej ilości wody i uwodnione drożdże.
Balon zamykamy korkiem z rurką
fermentacyjną, a fermentor pokrywką z rurką fermentacyjną. Fermentacja powinna
przebiegać w temperaturze 18-24˚C. Po około 3-7 dniach cydr jest gotowy do
rozlewania. Ja, tak jak w przypadku piwa, zlałem cydr na fermentację cichą, aby
bardziej wyklarować napój.
Przygotowujemy drodże. Po lewej drożdże winne, po prawej piwne wb-06 |
górny 10 litrów soku + pożywka dla drożdży + drożdże piwowarskie wb-06 dolny 10 litrów soku z pulpą + pożywka dla drożdży z witaminami z grupy B + 4 litry wody + drożdże winne |
A co po fermentacji?
Oczywiście butelkowanie, no gdzieś musimy nagazować nasz cydr. I tak gotowy
cydr rozlewamy do czystych butelek (po piwie lub szampanie). Do każdej butelki
dodajemy cukru – nie więcej niż 4g
/0,5l . Nie wolno dodawać zbyt wiele cukru do butelek, ponieważ
może to doprowadzić do nadmiernego nagazowania i rozerwania butelki.
Jeszcze taka uwaga. Jeżeli uznamy, że cydr nie jest zbyt słodki możemy dodać słodziki, np. stewia. Napełnione butelki pozostawiamy w temperaturze pokojowej na kilka dni, a następnie chowamy w piwniczce (albo w chłodniejsze miejsce (5-10˚C), jak nie mamy takiego miejsca zostawiamy w domu, szybciej cydr dojrzeje :) Po 2-3 tygodniach cydr jest gotowy do spożycia.
Smacznego :)
Jeszcze taka uwaga. Jeżeli uznamy, że cydr nie jest zbyt słodki możemy dodać słodziki, np. stewia. Napełnione butelki pozostawiamy w temperaturze pokojowej na kilka dni, a następnie chowamy w piwniczce (albo w chłodniejsze miejsce (5-10˚C), jak nie mamy takiego miejsca zostawiamy w domu, szybciej cydr dojrzeje :) Po 2-3 tygodniach cydr jest gotowy do spożycia.
Po lewej stronie cydr na drożdżach winnych Po prawej stronie cydr na drożdżach piwnych |
Witam. A jaka różnica jest w cydrze, z którego soku jabłkowego zebrałeś resztki z jabłek podczas przepuszczenia przez sokowirówke a tego, w którym te resztki zostawiłeś i pytanie ile na cichej dni siedział cydr? Dzięki za odpowiedź:) pozdrawiam Protaz
OdpowiedzUsuńRóżnica jest widoczna gołym okiem - w kolorze. W smaku delikatniejszy był ten na drożdżach winnych :) Czysty sok był na drożdżach piwnych, a do winnych sok z pulpą + pożywka dla drożdży z witaminami z grupy B + 4 litry wody.
UsuńNa cichej miałem 5 dni.
Pozdrawiam
Jaki w smaku był ten cydr na wb06 bo sam mam zamiar spróbować i nie wiem czy warto?
OdpowiedzUsuńna wb06 cydr był bardziej jabłkowy, tzn. aromat i smak był bardziej wyrazisty niż na winnych, bardziej wytrawny (goździk), zero banana. Mam gdzieś ostatnią butelkę na piwnych, to zobaczę jeszcze co tam jest.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń