Dzisiaj mam dla Was coś z Polski, a mianowicie piwo z
Browaru Ciechan - Stout.
Na wstępie napiszę, że było to ulubione piwo Karola Machlejda. Piwo Ciemne Stout produkowane przez Browar Ciechan jest warzone metodą
dekokcyjną dwuwarową tradycyjną górnej fermentacji przy zachowaniu
starych receptur (edyta: dziękujemy za uwagi dotyczące podania daty). No to po krótkim wstępie przechodzimy do
oceny.
Opakowanie – etykieta
w starym stylu, prosty przekaz, szału nie robi ale też nie ma tragedii – 3/5
Cena – przystępna, ok
3,20 zł - 2/3
Piana – praktycznie brak
piany, szybko opada, wstyd - 0.5/2
Zapach – bardzo słaby,
kawa zbożowa (?) - 2/5
Smak – takie bez wyrazu, wodniste z lekką goryczką, na samym końcu wyczuwalny palony słód, brak
akcentów karmelowych, czekoladowych. Mam wrażenie, że koło stouta to piwo nie stało, przypomina
raczej koźlaka i to z dolnej półki - 18/35
Ocena ogólna: 25,5/50
(zimne smakuje, ale wolę ciepłą
herbatkę)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz