środa, 22 maja 2013

19/Mikkeller

No i nadszedł czas na kolejny "Święty Graal" piwnego świata, piwo od Mikkellera. 19 to India Pale Ale uwarzone w  de Proef Brouwerij (Belgia). Co ciekawe Mikkeller swoją siedzibę ma w Kopenhadze w Danii, nazywany jest browarem widmo lub cygańskim. Mikkeller został założony przez dwóch browarników domowych Mikkela Borg Bjergsø i Kristiana Klarup Kellera.
Inspiracji czerpali z browarów amerykańskich. Mikkeller znany jest z jednych z najlepszych piw świata i jednych z najbardziej finezyjnych i wyszukanych. Dlaczego nazywany jest browarem widmo?? Jak dla mnie można było by ich nazwać po prostu browarem kontraktowym, gdyż swoje piwa, warzą w kolaboracjach z najlepszymi mikrobrowarami z całego świata (Three Floyds, Chicago, de Struise, Hill Farmstead, Vermount, Anchorage, Alaska), przy współpracy z najlepszymi browarnikami. Głównym szefem całego biznesu jest Mikkel, i to on stoi w głównej mierze za sukcesem Mikkellera. Browar nie posiada budynku (jako miejsce do warzenia piwa), lecz posiada miejsce, w którym na 20 kranów i niezliczone ilości butelek ich piw można  spróbować. To miejsce nazywa się Mikkeller Bar i znajduje się w Kopenhadze. Wysoka cena piw nie powinna odstraszać, gdyż praktycznie każda warka to inny smak, styl, doznania. Ja mam nadzieję, że będę mógł częściej pić piwa od Mikkellera. Jako pierwsze piwo o wymownej nazwie 19, dlaczego taka nazwa??? Do uwarzenia "19" użyto 19 odmian chmielu, a lista i proporcje prezentują się tak:


Mikkeller swoją sławę uzyskał w 2006 roku, gdy podczas Danish Beer Festival, wystawili się ze swoimi piwami, które wtedy warzyli w duńskim mikrobrowarze Ørbæk. Na tym festiwalu panowie podpisali kontrakt z amerykańskim dystrybutorem piw firmą Shelton Brothers, i zaczęli warzyć swój największy hit tamtego czasu Beer Geek Breakfast (Stout) w duńskim mikrobrowarze Gourmet Bryggeriet. Teraz większość piw jak i 19 pochodzi z belgijskiego de Proef Brouwerij, gdzie piwo warzy wyśmienite małżeństwo browarników Dirk i Saskia Naudts. Ochoczo zabrałem się do testowania 19, którą miałem okazję również spróbować z nalewaka podczas Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa. Piana drobnopęcherzykowa, ubita, po czasie przebijają się średnie pęcherzyki. Zapach to nuty ananasa, mandarynki, karmelu, jest również lekki diacetyl. Z tyłu czujemy nuty trawiaste, cytrynowe. W smaku goryczka mocna, żywiczna, trawiasta. Mamy również całą paletę smaków ziołowych, ananasowych, lekko karmelowych. Goryczka utrzymuje się w posmaku przekazując nuty chmielowe, cytrusowe i mocno grejpfrutowe. 19 to świetna IPA, którą mogę polecić każdemu, ale nie potrzeba tylu odmian chmielu, aby IPA wypaliła nam dziurę w mózgu na lata.
Ocena:
opakowanie 4/5
piana 2/3
zapach 4/5
smak 33/37
Ocena ogólna 43/50pkt (ułłłaaaa cała skrzynka)


Mikkeller mikkeller.dk
IBU ???
ABV 6,8%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz