wtorek, 18 grudnia 2012

ESB/Fuller's

Extra Special Bitter wprowadzono na rynek w roku 1971, choć swój debiut miało w 1969 roku jako sezonowe Winter Beer, zastępując Old Burton Ale. Jest to mocne, bardzo złożone piwo, które produkowane jest ze słodu do jasnego piwa Ale i słodu karmelowego. Dodaje się również duże ilości mieszkanki chmielu Target, Challenger, Nortdown oraz Golding. ESB zdobyło od razu wielkie uznanie i stało się ikoną stylu, zdobywając prestiżowe nagrody w tym tytuł Chamion Beer of Britain. Warzy się je w browarze Griffin w dzielnicy Chiswick w zachodnim Londynie. John Fuller dołączył do browaru w 1829 roku, a Henry Smith i John Turner w 1845 roku. W ten sposób powstał browar Fuller, Smith and Turner i pod tą nazwą funkcjonuje do dziś. Nalewając ESB ukazuje nam się piękna piana, drobnopęcherzykowa, zwarta. Zapach to nuty słodowe, chmielowe, lekko słodkawe. W smaku od razu dominuje genialna goryczka wraz z chmielem. Nuty słodowe i karmelowe super uzupełniają smak. W posmaku dominuje goryczka, lekka nuta cytrusowa oraz chmiel. Jest to świetne piwo, które polecam wszystkim do spróbowania. Mi osobiście Angielskie Śniadanie z PINTY smakowało troszkę lepiej.
Ocena:
opakowanie 4/5
cena 0/3
piana 2/2
zapach 4/5
smak 29/35
Ocena ogólna 39/50pkt (no Panowie brawo)

Fuller, Smith, Turner www.fullers.co.uk
IBU 35
ABV 5,9%


źródło: "1001 piw, których warto spróbować"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz